Att bli familjehem

Hur bli man ett familjehem

Att öppna ert hem för ett barn ni inte känner, som har/haft en tuff och traumatisk historia, är en utmaning för hela familjen. Med det är också en erfarenhet som får alla att växa. Är ni en vanlig familj med ett stort hjärta? Då är familjehem något för er ! Vi behöver fler familjehem i Sverige och vi kan göra skillnad!

Ni kan bidra till att en strulig tonåring eller ett ensamkommande flyktingbarn ges en ny chans att fungera. För att bli familjehem behöver ni inte vara unika eller några övermänniskor. Ni kan bo på landet eller i en stad, i lägenhet eller i villa, vara ensamstående eller ett par med eller utan barn. Det som  är viktigt är att ni har tid,engagemang och känslomässigt utrymme för att ta emot ett barn i er familj. Det är även viktigt att ni har minst en rum ledigt. 

Telefonsamtal
Om du är intresserad av att bli familjehem eller vill veta mer om vad det innebär är du varmt välkommen att kontakta oss. När du kontaktar oss börjar vi med ett telefonsamtal där du får berätta mer om dig och din familj och kan ställa frågor till oss.

Hembesök
Efter telefonsamtalet kommer vi att göra ett hembesök. Personal från Jazira Home Of Care kommer hem till er för pratstund och ser hur ni bor i bostaden. I samband med hembesöket vill vi ha från er polisregisterutdrag, socialregisterutdrag och gärna namn på något referensperson.

Utredning
Om både Jazira Home Of Care och det blivande jour/familjehemmet är intresserade av att gå vidare skickar vi en utredare. Utredningen gör vi för att försäkra oss om att de barn och ungdomar vi placerar får det bra i sina familjehem. Det är också viktigt för er som familj att vi lär känna er så bra som möjligt. Då har vi en bättre möjlighet att placera ett barn som passar hos er.  Vår utredningsprocess bygger på Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd, Socialstyrelsens initialbedömning BRA-fam samt NYA Kälvestens-intervjun.

I utredning ingår det två till tre hembesök, referenstagning, registerutdrag från polisen misstanke – och belastningsregister, Kronofogdemyndigheten Försäkringskassan och socialtjänsten, djupintervjun med familjhem och analys av djupintervjun.

Utredning är godkänd

När alla moment i utredningen är klara träffas vi och går igenom vår bedömning. Ni kan när som helst under utredningen välja att avsluta den. När ni blivit godkända som familjehem så vill vi att ni går vår uppskattade grundutbildning. Grundutbildningen är en bra förberedelse för att ta emot ett barn i sin familj Och den är  anpassas efter situation och behov, för att kunna erbjuda barn och ungdomar en god omvårdnad. Syftet med grundutbildning är att göra placeringen så bra som möjligt för den placerade och för familjehemmet. Ni kommer sedan få förfrågningar om placeringar hos er.  Vi finns med er för stöd, handledning och utbildning under hela placeringen.  Handledaren besöker er löpande och ni kommer att  ha ett nära samarbete.  Vi har också jour dygnet runt om något skulle hända. Ni ska känna er trygga med att vi hela tiden finns till hands om ni stöd.

 

Vill du veta mer om familjehem?
Då ska du kontakta oss. Lämna dina kontaktuppgifter här under så kontaktar vi dig snaraste. Du kan även lämna ditt namn, telefonnummer eller e-postadress här under så kontaktar vi dig. Du kan också kontakta oss på  familjehem@jazirahome.se 

Om du är intresserad av att bli jour - familjehem kan du fylla formuläret nedan så kommer något av våra medarbetare kontakta dig snaraste.

 

Fields marked with * are required.